2016. május 1., vasárnap

A tökéletes kenyér receptje!


Nagyon-nagyon boldog vagyok, hogy rengeteg kísérletezés után végre sikerült egy olyan kenyeret megalkotnom, ami minden kritériumnak megfelel. :)

Nem kérdés ugyanis, hogy gluténmentes, tejmentes, és kizárólag lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, mindemellett pedig nevetségesen könnyű elkészíteni és igazi kenyér formája, állaga és íze lesz. ;)

Köszönöm az ihletet: http://www.inforabakoz.hu/blog/olvas/gluten-tej-tojas-kukorica-es-burgonyamentes-barna-kenyer-2015-09-25-160201

Íme a recept:

Hozzávalók:
  • 20 g utifű maghéj
  • 500 ml langyos víz
  • 1 jó nagy púpos teáskanál só
  • 4 g instant élesztő
  • 20 g inaktív élesztő (ettől picit "sajtos", vagy amolyan igazi élesztős kenyér íze lesz... de kihagyható, viszont a tanácsom az, hogy érdemes ezt az alapanyagot egy glutén- és tejmentes konyhában tartani)
  • 5 g darált chia mag/vagy lenmag
  • 200 g teljes kiőrlésű hajdinaliszt
  • 100 g csicseriborsóliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű kölesliszt
  • 20 g olívaolaj/vagy olvasztott kókuszolaj
Elkészítés:
  1. Az utifű maghéjat belekeverjük a langyos vízbe és állni hagyjuk. (zselés állaga lesz!)
  2. Mialatt az utifű maghéj megszívja magát és zselét képez, keverjük össze a liszteket a sóval, élesztőkkel, és a darált chia/lenmaggal.
  3. Öntsük az utifű maghéjas zselét a száraz részhez és a robotgép dagasztófejével kezdjük összedolgozni. Addig "dagasszuk", amíg az összes lisztet föl nem veszi a nedves rész.
  4. Ezután adjuk hozzá az olajat és azzal is alaposan dagasszuk össze, ez is tartson el néhány percig.
  5. Egy (szilikonos) kenyérformát enyhén olajozzunk ki, majd öntsük bele a tésztát, igény szerint formázzuk és tegyük a sütőbe 50 fokra 10 percre. 
  6. 10 perc után kapcsoljuk föl a sütőt 200 fokra és további 45-50 perc alatt süssük készre a kenyérkénket! :)
Szénhidráttartalom: kb. 28 g CH/100 g





2 megjegyzés:

  1. Tegnapi napon elkészítettem és tényleg nagyon szuper! Összeáll gombóccá daqgasztás után, formálható, nem esik szét és finom! :) Köszönjük szépen a megosztást!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon örülök, hogy sikerült!! :)

    VálaszTörlés